Kovászos uborka
Hozzávalók ( 5 literes üveghez )
2200 g kovászolni való uborka
1 nagyobb fej fokhagyma
2 csokor kapor
2 liter víz
3,5 ek só
1 szelet kenyér, ketté vágva
Előkészítés :
Az uborkákat hideg vízzel alaposan megmossuk. A két végét levágjuk. Hosszában, két oldalról bevágjuk, nem egészen a végeitől indulva.
A fokhagymát megpucoljuk.
Elkészítés :
A vizet felforraljuk, elzárjuk alatta a lángot. Hozzáadjuk a sót.
A hozzávalókat üvegbe rétegezzük. Az üveg aljára tesszük a kapor felét. Ezután jöhet egy réteg uborka állítva. Rászórjuk a fokhagyma felét, majd újabb uborka sor következik, addig, míg el nem fogy. Rátesszük a fokhagyma és a kapor másik felét, végül a kenyeret. Ráöntjük a meleg sós vizet. Tányérral lefedjük és meleg helyre tesszük. Pl. terasz, ablak párkány, erkély.
Időjárástól, uborka nagyságtól függően 3-5 nap alatt elkészül.
Ha megérett az üvegben, az uborkákat kivesszük és egy jól zárható edénybe tesszük, a levet rászűrjük. Hűtőben tartjuk fogyasztásig.
Nehézségi fok 1/5
Elkészítési idő
Előkészület 30 perc, érési idő 3-5 nap
Séf tipp :
50-70 g – os, kemény uborkákat válasszunk!
Tisztított vizet vagy ásványvizet használjunk!
Folyamatosan pótoljuk a víz mennyiségét az érés közben!