Lazac filé sárgarépapürével, bok choi-val
Hozzávalók :
4 db lazac filé
6 szál sárgarépa
6 db kisebb bok choi
150 g vaj
4 gerezd fokhagyma
1 db citrom
Só, bors
Olaj a sütéshez
Előkészítés :
A halfilékről eltávolítjuk a pikkelyeket.
A bok choi végeit levágjuk, leveleire szedjük. Alaposan megmossuk. A fehér részét levágjuk és külön tesszük.
A sárgarépákat meghámozzuk, megmossuk, felszeleteljük. A fokhagymát szintén megpucoljuk, felaprítjuk.
Elkészítés :
Serpenyőben kevés olajat melegítünk. Ráhelyezzük a halfiléket bőrrel lefelé. Pár másodpercig lenyomjuk, hogy egyenletesen süljön. Sózzuk, borsozzuk. Mikor a bőre megpirult, megfordítjuk. Leöntjük a felesleges olajat , hozzáadjuk a fokhagyma mennyiségének a felét és a vaj egyharmadát. Amint a fokhagyma megpirult, rányomjuk a citrom levét és levesszük a tűzről.
Egy másik serpenyőben felolvasszuk a maradék vaj felét a fokhagymával együtt. Rátesszük először a bok choi fehér részét, majd kb. 1 perc múlva a zöld részét is. Sózzuk, borsozzuk, citromlevet nyomunk rá. Rövid ideig hőkezeljük, hogy maradjon roppanós.
A sárgarépát vízben, sóval, vajjal puhára főzzük. Ha megpuhult, leszűrjük. A főzőlevet félretesszük, ha szükséges evvel higítjuk a pürét. A sárgarépát vajjal krémesre turmixoljuk.
Séf tipp :
Sütés előtt a halat töröljük szárazra, így ropogósabb lesz a bőre.
Nehézségi fok 2/5
Elkészítési idő 50 perc