Razz Meg

Kovászos kenyér teszt

Vajon a jól ismert név minden esetben egyenlő a minőséggel?

2020. október 13. - Razz Meg

Arra vállalkoztunk, hogy jónevű és kevésbé ismert pékségek kenyereit mérjük össze, méghozzá a profik szempontjai szerint. A kenyér minőségén kívűl fontosnak tartottuk a jó ár-érték arányt is. A kóstoló csapatunk összetétele elég vegyes volt: séf, cégvezető, marketing szakember, háziasszony, újságíró. Kíváncsiak voltunk, hogy a top kézműves pékségek között szereplő helyek valóban hozzák-e a tőlük elvárt minőséget? És egy nagyüzemben gyártott kovászos kenyér is felveheti a versenyt a többiekkel? Érdekel a végeredmény? Olvass tovább, hogy megtudd, kik végeztek a dobogós helyeken!

6063fdb1-8906-4408-9ff7-0414014ca936.jpeg 

Elsőként az Artizan pékség kovászos kenyerét kóstoltuk meg. Már a külcsín is tetszetősnek bizonyult - amikor pedig felvágtuk, azzal szembesültünk, hogy a belső sem kevésbé mutatós. A levegőbuborékok épp úgy helyezkedtek el benne, ahogyan az egy kézműves kenyér esetében elvárható. De hogyan sikerült az ízpróba? A kenyér bélzete nedves, íze kissé savanykás. További negatívum, hogy a héja kissé odaégett a kemencében, ám ez lehetett egyszeri hiba is. 1000 g 1120 Ft

3cf062e5-91ae-4860-b1df-f8ee1864f064.jpeg 

 

A Panificio il Basilico kenyere volt a második kiszemeltünk. a készítőknek ízre és megjelenésre is sikerült korrekt minőségű, ha nem is kiemelkedő kenyeret alkotni. A bélzet, a héj és a ropogósság is tökéletesen megfelelt az elvárásainknak. A sűrű, tömör kenyeret nem égették ám ízre kissé savanykásnak bizonyult, így nem került listánk élmezőnyébe. 500 g 890 Ft
 

c37a1e5f-f398-41b9-adbe-7c254672256f.jpeg 

A Három Tarka Macska kézműves pékség már csak azért is különleges elem a listánkon, mivel náluk két különböző kenyeret is sikerült megkóstolnunk. Az ítéletünk mindkettőről hasonló: sajnos egy kicsit mintha sokáig hagyták volna őket a kemencében. Erősen megégtek, ráadásul belül sem találtunk buborékokat. Mindemellett elég borsos áron jutottunk hozzájuk. A kenyeret fogyasztva az a benyomásunk támadt, hogy ez bizony inkább nagyüzemi, mintsem kézműves minőségnek felel meg. Sajnos, az utóbbi műfajban a középkategóriát is inkább alulról súrolta. Ízre is semleges, jóindulattal is felejthetőnek mondható kenyereket kaptunk. 420 g 670 Ft, 1000 g 1700 Ft

939f78f1-721a-496d-a662-98664db20265.jpeg

 

Kakukktojásként megkóstoltuk a La Lorraine kenyerét is, ami ugyan nem kézműves termék, az összesített versenyben mégis megállja a helyét: olyannyira, hogy a megtisztelő harmadik helyen végzett. Hiába készül nagy mennyiségben, a ropogóssága, a bélzet buborékai és nem utolsósorban kellemes, gyümölcsös illata és íze bármilyen kézműves kenyérrel felveszi a versenyt! Esetében ráadásul az ár-érték arány is kiváló, bármikor levennénk a polcról. 420 g 400 Ft

 880bac26-3245-4f8e-a770-536c5aab9734.jpeg

 

A budafoki Brucker pékség még ennél is maradandóbb élményt szerzett nekünk: finom, puha, ruganyos szerkezetű, ám ugyanakkor roppanós kézműves kenyeret kaptunk tőlük. Mogyorós illata alapján is bátran sorolhatjuk az élmezőnybe. Ízvilága többeknél a gyermekkor emlékeit hozta vissza. Minden szempontból teljesítette a jó kenyér ismérveit. Nem véletlen, hogy listánkon ezüstérmet nyert! 750 g 590 Ft

0c05225f-e4f6-49de-af08-af5c5a314ae4.jpeg
 

 És hogy ki végzett az élen? Az aranyérmet egyértelműen a Diósdi Kiskifli kenyerének ítéltük oda. Értékelőink közt nem volt vita abban, hogy a kenyér íze, állaga, héja és bélzete is messze felülmúlja az átlagot. Ami azonban a leginkább megragadott bennünket, az a csodálatos íz és illat volt: azonnal felidézte az élményt, amikor betoppanunk a pékségbe, és megcsapja az orrunkat a frissen sült péksütemények illata. Ez a kenyér mindenkit lenyűgözött: szerintünk abszolút csúcstartó600g 550 Ft

795e99df-482a-4fbb-a896-e5696e4bc57c.jpeg

 

Fotók: PIXELTASTER

süti beállítások módosítása